Piano en Keyboard

De piano is er in drie hoofdsoorten:

De huiskamerpiano (ook buffetpiano genoemd). Bij deze piano staan de snaren in een verticaal vlak. De piano wordt meestal tegen de muur geplaatst en door zijn vorm is er weinig ruimte voor nodig. Deze piano heeft een kleiner volume vergeleken met een vleugel en wordt vaak gebruikt als lespiano.

De vleugel. In een vleugel zijn de snaren aangebracht in een horizontaal vlak. De vleugel zie je minder vaak in huiskamers, maar wordt vaak bij concerten ingezet. Dat heeft te maken met het grotere en vollere volume. Soms kom je een vleugel ook tegen op een muziekschool of bij pianisten thuis.

De digitale piano of stagepiano. Deze piano is kleiner en handzamer dan de huiskamer piano of de vleugel. Doordat het geluid digitaal ontstaat en elektrisch wordt versterkt heeft deze piano geen snaren. Voor in huis, als lespiano met hoofdtelefoon of tijdens optredens kunnen het formaat en de gemakkelijke versterking een groot voordeel zijn.

Piano’s zie je ook nog in andere modellen zoals de pianola die zelf mechanisch speelt, de elektrisch-mechanische piano als de Fender Rhodes, Wurlitzer en Clavinet. Het klavecimbel en het spinet zijn de voorlopers van de piano.

Naast alle piano modellen zijn er ook keyboards. Deze hebben doorgaans minder toetsen dan een piano of vleugel, maar hebben meer opties. Een keyboard heeft een uitgebreid aanbod aan klanken en begeleidingsmogelijkheden. Daarnaast ook makkelijk mee te nemen door zijn lichte gewicht.

Gangbare merken en bouwers zijn Steinway, Hahn, Broadwood & Sons, Schimmel, Yamaha, Kaway, Nord en Roland