Akoestische gitaar

Akoestische gitaren zijn er in twee hoofdsoorten:

De Klassieke of Spaanse gitaar met zes nylon snaren. Dit is het oudste model gitaar en direct afgeleid van de luit. De nylon snaren brengen het klankblad in beweging. Door de snaren op de fretten van de hals te drukken ontstaan de verschillende toonhoogtes.

De Dreadnought of Western gitaar met zes stalen snaren. Dit model ontstond eind 19e eeuw in Amerika. Het specifieke heldere geluid was zeer bruikbaar in de nieuwe muziekstijlen als Blues, Jazz, Rock ’n Roll en alle stijlen die daaruit voortkwamen.

Bij beide gitaren zie je ook nog andere modellen zoals bijvoorbeeld de twaalfsnarige gitaar, de Dobro of resonatorgitaar, de archtop gitaar met gewelfd klankblad en f-gaten, de semi akoestische gitaar met magnetische toonopnemers en de elektro akoestische gitaar met een piëzo element en soms nog een ingebouwde microfoon.

Gitaren komen in verschillende formaten voor. Voor onze jonge gitaristen is er een half- of driekwart formaat. De jumbo flattop en de grote f-gat gitaar zijn van het grootste formaat en hebben daardoor het grootste volume.

Voor versterking van een akoestische gitaar is er soms een ingebouwd element. In een studio opstelling met een microfoon op een standaard kun je prima opnames maken.

Je komt gangbare gitaarbouwers tegen als Yamaha, Alhambra, Ramirez, Juan Salvador, Martin, Seagull, Takemine, Cort, en Crafter.