Piano

De piano is er in drie hoofdsoorten:

De huiskamerpiano (ook buffetpiano genoemd). Bij deze piano staan  de snaren in een verticaal vlak. Deze  wordt meestal tegen de muur geplaatst en er  is vrij weinig ruimte voor nodig. Deze piano klinkt minder hard en vol dan de vleugel en wordt vaak gebruikt als lespiano.

In een vleugel zijn de snaren aangebracht in een horizontaal vlak. De vleugel zie je minder vaak in de huiskamer. Het vaakst wordt de vleugel bij concerten ingezet wegens het vollere geluid en een groter volume maar soms kom je een vleugel ook tegen op een muziekschool of bij pianisten thuis.

De digitale piano. Deze piano is kleiner en handzamer dan de huiskamer piano of de vleugel. Doordat het geluid digitaal ontstaat en elektrisch wordt versterkt heeft deze piano geen snaren. Voor in huis, als lespiano met hoofdtelefoon of tijdens optredens kunnen het formaat en de gemakkelijke versterking een groot voordeel zijn.

Bij piano’s zie je ook nog andere modellen als de pianola die zelf mechanisch afspeelt, de elektrisch-mechanisch piano als de Fender Rhodes, Wurlitzer en Clavinet. Het clavecimbel en het spinet zijn de voorlopers van de piano.

Gangbare merken en bouwers zijn Steinway, Hahn, Broadwood & Sons, Schimmel, Yamaha, Kaway en Roland