Drums

Een drumstel is een verzameling slaginstrumenten die door één persoon wordt bespeeld. Voorwaarde is wel dat er een basedrum, snaredrum en hi-hat aanwezig zijn. De traditionele basis opstelling bestaan daarnaast uit drie toms en twee of meer bekkens.

Het drumstel is er in twee hoofdsoorten:

Het akoestische drumstel met minimaal een basedrum, snaredrum en hi-hat. Meestal staan er nog meer trommels en bekkens opgesteld voor meer variatie in de gespeelde ritmes. Je bespeelt het drumstel met twee drumstokken en twee voeten.

Het elektrische drumstel met wederom minimaal een basedrum, snaredrum en hi-hat met ook hierbij meer trommels en bekkens. Ook hierop drum je met twee stokken en twee voeten.

Bij het akoestische drumstel bestaat een trommel  uit een houten of metalen ketel waarop een of twee vellen worden gespannen met metalen ringen. Een bekken is een schaalvormige metalen schijf met verschillende vormen en klanken. Een hi-hat bestaat uit twee bekkens op elkaar die met een voetpedaal open of gesloten wordt bespeeld. De snaredrum heeft een set veervormige snaren aan de onderkant die na de slag terugslaan voor meer volume en een specifieke klank. De basedrum is de grootste trommel met de laagste klank en wordt bespeel met de voet.

Bij het elektrische drumstel drum je op dezelfde manier en zijn de onderdelen traditioneel gelijk aan die van het akoestische drumstel. Alleen bij deze variant drum je op drumpads met daarin elektrische triggers die aangesloten zijn op een geluidsmodule, waarbij het volume wordt geregeld door een aparte versterker. Door op de pads te slaan speelt de module een specifiek drumgeluid af waardoor het geheel klinkt als een akoestisch drumstel. Vaak bevat de klankmodule ook specifieke elektrische drumgeluiden. Vanwege het gemakkelijk regelbare volume of het gebruik van een hoofdtelefoon is een elektrisch drumstel soms erg handig als les drumstel.

Gangbare merken zijn Pearl, Ludwig, Sonor, premier, Tama, Zildjan, Paiste, Roland, Yamaha en Alesis.